Laatuhunajaa Pohjanmaalta

Yritystoiminta                                                      

Aloitin mehiläistarhauksen pohjanmaalla 2000 luvun alussa Pedersören Lappforssissa aivan Evijärven rajalla. Yritys sijaitsee Pietarsaaresta n.40 km Alajärventietä sisämaahan päin.

Mehiläistarhat on sijoitettu Lappforsin ja Evijärven metsiin puhtaan luonnon keskelle tavoitteena tuottaa laadukasta metsäkukkahunajaa.

TUOTANNON TAVOITTEET

Laatuhunaja
LÄHIHUNAJA.
Lähihunaja jota tuotan on kerätty puhtaasta luonnosta Pedersören Lappforssin ja Evijärven Inankylän väliseltä alueelta, joka on varsin harvaanasuttua maaseutua.
Alueella on paljon metsiä ja Ähtävänjoki kiemurtelee siellä ylös Evijärveen. Alueella on myös paljon pieniä järviä, lampia sekä puroja. Luonto on varsin monipuolista joten mehiläisillä on paljon erilaisia laitumia mistä johtuen hunajani on kerätty monista eri kukista ja on hyvin aromaattista. Olen pyrkinyt sijoittamaan pesät siten että mehiläiset saavat keräilllä hunajansa puhtaista metsistä ja soilta.

Lajihunajat: Tuotan pieniä määriä kanerva-, voikukka- ja ns. vanhan-ajan hunajaa. Muitakin yksikukkahunajoita eri satokasveista.

Vanhanajan hunaja: Vanhanajan hunaja on ns. karkeasiivilöityä, mahdollisimman vähän käsiteltyä hunajaa, joka sisältää siitepöly- ja vahahiukkasia. Se on “aidompaa” hunajaa, koska siinä ovat kaikki aineet tallella.
Tokikin se näyttää vähän roskaiselta mutta hunaja sisältää siitepölyhiukkasia, joten sitä voi käyttää siitepölyallergian siedätykseen talven aikana. Kokeile aina varovaisesti.

Kennohunaja: Hunaja aidoimmillaan, toimitetaan joko kennonpaloina ja myöskin ns. murskattuna. Kennohunajaa voidaan pitää ns. homogeenisena hunajana, koska se on mahdollisimman vähän käsiteltyä. Monissa maailman kulttuureissa suorastaan juhlaherkku.

Makuhunajat: Erilaisia maustettuja hunajia kahdessa kategoriassa. Ensimmäisessä ryhmässä ovat luonnonmukaisesti maustetut hunajat kuten mustikka-, tyrni-, perga-, suklaajuhanat ja toisessa ryhmässä ns. fantasiajuhanat, esim. eucalyptys-,minttu-, salmiakki-, chili-, rommi- ynnä muut juhanat. Kaikki makujuhanat voidaan värjätä elintarvikeväreillä asiakkaan toivomuksen mukaan, samoin kuin pakata minkä kokoiseen pakkaukseen vain.
Samoin etiketti voidaan tehdä asiakkaan toivomuksen mukaan.
Mauissa ja väreissä on vain mielikuvitus rajana. Ps. makujuhana ei ole kirjoitusvirhe, sillä jos hunajaan lisätään jotain maku tai muita aineita niin sitä ei saa kutsua enään hunajaksi, siksi minä sanon sitä juhanaksi.

Siitepöly ja perga : Siitepöly on mehiläisten kukista keräämää puhdistettua ja kuivattua siitepölyä pakattuna asiakaspakkauksiin.
Perga (mehiläisleipä) on mehiläisten maitohappokäyttämää siitepölyä jota ne itse käyttävät
proteiiniruokana ja varastoivat sitä hunajan tapaan talvivarastoon. Molemmat ovat luonnon monipuolisimpia vitamiinien, valkuaisaineiden, aminohappojen ja hivenaineiden lähteitä. Ne lisäävät suorituskykyä, kohottavat yleiskuntoa ja tasapainottavat hormonaalisesti.

Propolis: Propolis (kittivaha) on luonnon aine, joka toimii antibioottien tapaan. Mehiläiset keräävät sitä púitten silmuista pihkamaisia aineita ym. ja lisäävät siihen omia rauhaseritteitään tarkoituksenaan torjua pesistään tauteja ja bakteereja.
Samoin se toimii ihmisillä, sillä voi hoitaa flunssan oireita, kurkkukipuja, suun tulehduksia, nivel- ja vatsavaivoja ym. Auttaapa se jopa huuliherpekseen.

Mehiläisvahavoiteet: Mehiläisvaha voiteitten raakaaineena on tunnettu jo vuosituhansia. Se on aito luonnonvaha eikä sitä pystytä synteettisesti valmistamaan.
Käytän ainoastaan kuorimavahaa (neitsytvahaa) voiteitteni raakaaineena suomalaisen
neitsytrypsiöljyn lisäksi, muina aineina ovat hunaja, propolis, pikiöljy, terva ja pihka. Valikoimista löytyy huulivoide, hunajavoide, pihkavoide ja pikivoide. Voiteet ovat täysin lisäaineettomia ja niitä voi vaikka syödä. Voiteet auttavat monenlaisiin iho-oireisiin kuten kuivaan ihoon, palovammoihin. ihottumien ym. oireisiin, huuliin pakkaskestävyyttä, helpotusta yskänrupeen, jalkojen hyvinvointiin ja moneen muuhun vaivaan.

Lemmikkieläintuotteet: Haluammehan me parhaimmille ystävillemme myös parasta. Valmistan koirille tassuvahaa ja hevosille kaviorasvaa aidoista luonnontuotteista mehiläisvahasta, rypsiöljystä, hunajasta, propoliksesta, pihkasta ja tervasta. Niitä
on turvallista käyttää, sillä ne eivät sisällä lisäaineita. Tassuvahaani ovat pikkutytöt käyttäneet marsujen jalkojen hoitoon hyvin tuloksin.

Mehiläisvahakynttilät: Mehiläisvahakynttilät palavat pitkään ja tasaisesti ja antavat hienon tuoksun palaessaan.  Valmistan erilaisia mehiläisvahakynttilöitä valamalla omatekoisiin muotteihin tai käärimällä vahalevyistä.
Yleensä lähes kaikki varsinkin ortodoksikirkoissa käytettävät seremoniakynttilät ovat valmistettu mehiläisvahasta.

Pölytyspalvelu: Suoritan tarvittaessa pölytyspalvelua lähialueilla kysynnän mukaaan. Mehiläisten suorittama pölytys parantaa satoa satokasveista riippuen 20-30 prosenttia ja samalla sadon laatu paraneen huomattavasti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>