Hunajasta

Mehiläisten kukista keräämä hunaja on laadukas luonnontuote. Hunaja sisältää runsaasti erilaisia  hiven- ja kivennäisaineita sekä vitamiineja. Mehiläistarhaajien tuottama hunaja on yksi parhaista esimerkeistä lähiruuasta, sillä useimmat tarhaajat keräävät hunajan lähialueella sijaitsevista pesistä ja jalostavat ja markkinoivat sen itse lähiseudulle, jolloin siitä kertyvä hiilijalanjälki jää mahdollisimman pieneksi. Jos sinä lukija käytät lähitarhaajan laatuhunajaa, niin olet mukana säästämässä luontoa.

Laatuhunaja on myös varsin vähän jalostettu luonnontuote, sillä tarhaaja ainuastaan linkoaa hunajan kennoista, siivilöi siitä roskat pois, tarvittaessa vaivaa sen tasalaatuiseksi ja pakkaa sen valmiiksi myyntipakkauksiin. Jos tunnet lähialueella mehiläistarhaajia, ota heihin yhteyttä niin sadonkorjuun aikana elokuussa sinulla on mahdollisuus saada vastalingottua laatuhunajaa vaikka omaan ämpäriin,”mikä suunnaton makunautinto”, kokeile, et pety.

Raakahunaja käsite tulee Amerikoista jossa myydään “juoksevaahunajaa” joka on läpivuoden juoksevassa muodossa , sekä Raakahunajaa joka on luonnonmukaisesti kiteytynyttä hunajaa. Rawhoney joka vapaasti suomennettuna on raakahunaja on tietenkin hiukan “jäykkä” nimitys kyseiselle hunajalle, itse pidän enenmän ilmaisusta vapaastikiteytynyt, luonnonmukainen menee taas käsitteenä liian lähelle luomutuotantoa , jonka kriteerejä ei kaikki suomalaiset hunajat täytä.
Oma hunajantuotanto on lähellä luomua, mutta se ei kaikilta osin täytä luomuvaatimuksia, joten minä markkinoinkin hunajani Metsäkukkahunajana mehiläispesieni sijoittelemisen mukaan.

Raakahunajaan ei lisätä mitään, se ainoastaan lingotaan ja siivilöidään ennen pakkausta. Kehoitankin TEITÄ tarkastamaan hunajapurkista tarhaajan tiedot, niin voit tarvittaessa ottaa tarhaajaan yhteyttä tai vaikka käymään tarhaajan luona varmistamassa hunajan aitouden ja varsinkin kotimaisuuden. Ainakin meille olette aina tervetulleita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>